Belangrijkste elementen van een camera lens

0
818

Wie professionele foto’s van hoge kwaliteit wilt maken, gebruikt hiervoor de juiste materialen. Denk aan een goede systeem- of spiegelreflexcamera die je hebt voorzien van de juiste lenzen. Lenzen bieden vaak niet alleen een helpende hand bij het fotograferen, denk aan het opheffen van trillingen, maar dragen ook bij aan de kwaliteit van de foto. Een lens is een complexe toevoeging aan je fotocamera. Elke lens heeft specifieke kenmerken en als professioneel fotograaf (in wording) is het handig dat je hiermee bekend bent.

 

Verschillende soorten lenzen

Een objectief zorgt ervoor dat de kwaliteit van de foto wordt vergroot. Hierbij is het dan in eerste instantie wel belangrijk dat je het juiste objectief kiest voor je fotocamera. De brandpuntsafstand is hierbij een belangrijk gegeven, omdat deze het soort lens bepaalt dat je gaat gebruiken. De brandpuntsafstand geeft in millimeters de afstand tussen de eerste lichtinval en het punt waar alle lichtinvallen samenkomen aan. Des te groter de afstand, des te dichtbij het object dat je wilt fotograferen kan worden gehaald. Een telelens heeft bijvoorbeeld een brandpuntsafstand van meer dan 50 millimeter, terwijl een groothoeklens een afstand van minder dan 50 millimeter heeft. Wil je verre objecten fotograferen, dan zul je dus een telelens moeten aanschaffen.

 

Lenzen ter stabilisatie

Onze handen, maar ook wind of andere weerselementen kunnen voor trillingen zorgen die de foto onscherp maken of bepaalde elementen op de foto niet goed vastleggen. Om deze trillingen op te vangen, zijn er verschillende soorten lenzen beschikbaar. Dit zijn doorgaans vrij prijzige objectieven en je zult jezelf dus goed moeten afvragen in hoeverre het aanschaffen van zo’n lens noodzakelijk is. Gebruik je de lens voor een enkele gelegenheid, dan is het wellicht verstandiger een lens te lenen van iemand anders.

 

Lenzen met en zonder autofocus

Met enkele uitzondering heeft elke lens wel een autofocus functie. De meeste fotografen zullen gewoon de auto focus feature willen gebruiken. Hetgeen je vast wilt leggen wordt dan automatisch goed weergegeven, maar mocht je de focus handmatig willen instellen, dan is dat ook gewoon mogelijk. De meeste lenzen hebben namelijk een functie om de autofocus tijdelijk uit te schakelen. Met de auto focus feature regel je zowel de interne als externe focus. Bij de interne focus verschuift de lens niet, terwijl dit bij de externe focus wel het geval is.

Deze drie eigenschappen van een objectief zijn mede bepalend voor de kwaliteit van je foto’s. Let er wel op dat je altijd de juiste lens koopt voor de foto’s die je wilt nemen.