Wat zijn ontwikkel assessments en wat zijn selectie assessments?

0
822

Als je voor het eerst een assessment moet gaan doen zal je je afvragen wat het precies inhoudt. Wat kan je verwachten en waarop moet je je voorbereiden? Eenvoudige uitleg van een assessment is dat het een aantal test zijn die je beeld proberen te geven of jij wel geschikt bent voor de functie. Je kan het in principe zien als een voorspelling. Deze testen kunnen uit allerlei opdrachten bestaan, zoals presentaties tot het meten van fysieke reactievermogens.

Zijn assessments moment opnames?

Kan je wel binnen een test, een assessment, bepalen of iemand wel of niet geschikt is voor een functie? Het klopt dat dit vooral een momentopname is en hangt van vele invloeden af. Hoe je je voelt op de dag van het assessment kan veel invloed hebben op de uitslag. Heb je het net uitgemaakt met je vriend of vriendin of heeft er een sterfgeval plaatsgevonden in de familie? Dit zijn zaken die invloed kunnen hebben op het assessment. Zodra vervelende gebeurtenissen je overkomen op de dag van het assessment kan je het beter afzeggen.

Wat is een ontwikkel assessment?

Je hebt aardig wat soorten assessments, maar de meest bekende zijn wel de ontwikkel en selectie assessments. Zo is een ontwikkel assessment bedoeld om jouw ontwikkelpunten te leren kennen. Vaak start dit assessment vanuit jouw eigen persoonlijkheid. Men kijkt hier niet alleen naar wat de werkgever nodig heeft, maar ook wat jou als werknemer blij maakt. Een ontwikkel assessment kan fijn zijn, omdat je samen met de assessor op zoek gaat naar waar jouw kwaliteiten en mogelijkheden zich bevinden. Waar kan je meer uithalen en waar kan jij je potentie volledig benutten? Zodoende kan je ook zelf in gaan zien waarom je met plezier naar je werk gaat en waarom ook niet.

Wat is een selectie assessment?

Als je solliciteert voor een hele specifieke vacature en hoog bent opgeleid dan moet je in de meeste gevallen een selectie assessment afleggen. Dit is puur om te kijken of je wel echt geschikt bent voor de job. De werkgever wil van het assessmentbureau weten of jij wel past bij de baan en of je de kwaliteiten die vereist zijn in je hebt. Het assessmentbureau komt met een positief of negatief advies die onder vier categorieën vallen. Eén, het is positief. Twee, het is positief mits… Derde, negatief, tenzij… en vierde negatief advies. Veel van de adviezen die deze bureaus geven zijn in de tweede en derde categorie.