Hoe ga je om met een traumatische ervaring?

0
953

Een traumatische ervaring kan een grote impact hebben op je dagelijkse leven. Het duurt ook even voordat je het mentaal én fysiek hebt verwerkt. Vaak genezen de fysieke wonden sneller dan de mentale wonden. Als de mentale wonden worden genegeerd, kan er na een aantal maanden posttraumatische stress stoornis (PTSS) ontstaan. PTSS is lastig om aan te pakken. Omdat het je leven zo op zijn kop kan zetten, heb je in veel gevallen ook recht op een schadevergoeding bij PTSS. Als je bijvoorbeeld niet meer kunt werken, kan je levenssituatie flink onder druk komen te staan. In dit artikel beschrijven we een aantal tips om jou te helpen met jouw traumatische ervaring om te gaan.

Probeer het niet te negeren

De eerste stap richting herstel is het erkennen van het probleem. Vaak zal je onbewust het trauma proberen te verdringen en er niet meer aan willen denken. Dit kan later echter juist voor meer problemen zorgen. Zo lang je het trauma niet hebt verwerkt, zal je lichaam dat laten merken op verschillende manieren. Het is daarom belangrijk om te luisteren naar wat je lichaam probeert te vertellen en aan de slag te gaan met jouw traumatische ervaring.

Schrijf het uit je gedachten

Iedereen verwerkt trauma op zijn eigen manier. Om klein te beginnen, kan het uitschrijven van je gedachten zeker goed helpen. Dit kun je heel privé doen, in je eigen tijd en op je eigen tempo. Vaak is praten over een traumatische gebeurtenis erg lastig. Met pen en papier komen veel mensen al snel een stuk verder.

Gebruik manieren van zelfhulp

Als je verder wilt gaan met het verwerken van je trauma, is er nog een aantal andere dingen die je kunt proberen. Verschillende manieren van zelfhulp kunnen een goede start zijn voor het verwerkingsproces. Denk bijvoorbeeld aan het toelaten van herinneringen. Dit kan pijnlijk zijn, maar probeer het niet weg te stoppen. Praten is lastig als het gaat om traumatische gebeurtenissen, maar toch weten we dat het wel werkt. Als je dus iemand hebt om jouw ervaringen mee te delen, kan het verstandig zijn om erover te praten.

Tijdens het verwerkingsproces moet je ook niet vergeten om leuke dingen te blijven doen. Lees bijvoorbeeld een leuk boek of neem tijd om te ontspannen in een heerlijk warm bad. Het is belangrijk om tussen het verwerken door jezelf ook te trakteren op rust. Daarnaast is beweging belangrijk voor bijna alle processen in ons lichaam, zo ook trauma verwerken. Door te bewegen verlaag je de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam en maak je je hoofd leeg. Wat je niet moet doen, is je richten op alcohol en kalmeringsmiddelen. Je gaat er alleen maar slecht van slapen en de bijwerkingen zijn het ook niet waard.

Therapie is voor iedereen

Zelfhulp is een grote en belangrijke stap die je zet om je trauma te verwerken. Helaas is dat echter niet voor iedereen genoeg om echt te kunnen genezen. Therapie biedt dan een uitkomst. Door met een professional te praten kun je veel dingen ontdekken over je trauma, maar ook tactieken aanleren over hoe je ermee om kunt gaan. Genezen kan er voor iedereen anders uitzien. Wat voor jou werkt, zal je zelf moeten ontdekken en therapie kan je hierbij helpen.

Letselschade

Als het trauma veroorzaakt is door iemand anders, is het ook verstandig om dit zo snel mogelijk aan te pakken. De fysieke schade is waarschijnlijk inmiddels al afgehandeld, maar de emotionele schade heeft ook wat aandacht nodig. Letselschade advocaat Utrecht kan je hierbij helpen.

Goed om te weten is dat de kosten van een letselschadeadvocaat altijd in rekening worden gebracht bij de schuldige partij. Het slachtoffer zal hier dus zelf geen geld aan kwijt zijn. In lastige situaties kunnen geldzaken een grote belemmering vormen, maar het inhuren van een letselschadeadvocaat zal de financiële situatie dus niet verder verslechteren.