Is een studie het nog waard?

0
1208

Studeren wordt duurder

Studeren wordt helaas steeds duurder. De gratis studiebeurs is afgeschaft en het leenstelsel is ervoor in de plaats gekomen. Dit zorgt ervoor dat net als in Amerika, steeds meer studenten met een grote studieschuld na hun studie klaar zijn. Daarom wordt de vraag of het nog wel waard is om een studie te starten. Het is natuurlijk waar dat beroepen zoals dokter en advocaat absoluut noodzakelijk een opleiding nodig hebben om het vak te kunnen uitoefenen maar tegelijkertijd zijn er ook veel vakgebieden waar een opleiding helemaal niet zo nodig lijkt te zijn. Vooral vakken als geschiedenis, filosofie en taalkunde worden vaak aangestipt als dure investeringen met weinig rendement. Daarom bespreken we welke mogelijkheden er zijn om zonder studie alsnog succesvol te zijn in een carrière.

Een van de beste argumenten om niet voor een studie te kiezen is de tijd die het bespaard. Zoals ik in de inleiding van dit artikel aangaf is studeren duur maar het kost ook veel tijd. Je bent sowieso vier jaar kwijt aan een studie en veel studenten doen er langer over. Dit zijn jaren waarin je een voorsprong kunt opbouwen in je carrière. Natuurlijk zul je dan deze jaren wel moeten gebruiken om een specifieke set vaardigheden te krijgen waarmee je je geld kunt gaan verdienen. Dit betekent ook dat je al eerder zult moeten weten wat je precies wilt gaan doen. Veel studenten gebruiken de studententijd ook om uit te vogelen wat ze precies willen.

Voorsprong opbouwen

Maar als je dit weet geeft het je wel de kans om vroeg een voorsprong te krijgen op je leeftijdsgenoten door werkervaring op te doen. Het is daarom tegenwoordig veel beter mogelijk om te werken zonder diploma. Er zijn vele verschillende manieren waarop je dit kunt aanpakken. Er is natuurlijk zelf educatie. Veel dingen zoals bijvoorbeeld marketing zijn goed zelf te leren. Sterker nog, je leert veel meer over de huidige beste vorm van marketing, internet marketing, als je het zelf studeert dan wanneer je een studie doet. Veel studies gebruiken nog oudere methoden en boeken die tegenwoordig een stuk minder relevant zijn.

Baan met doorgroeimogelijkheden

Een andere manier is om een baan te vinden in een bedrijf waar je kunt doorgroeien. Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die jonge ambitieuze mensen willen aan nemen die werken zonder diploma geen probleem vinden. Op deze manier leer je niet allemaal studiemateriaal waar je niks aan hebt maar kun je in plaats daarvan specifieke vak ervaring op doen. Om deze redenen is werken zonder eerst een studie te doen tegenwoordig een prima optie.