Vergoeding van klikgebit: voorwaarden en modaliteiten

0
1162

Tegenwoordig hebben de meeste senioren een kunstgebit en meestal is dat een gewoon kunstgebit. Zij zijn de eerste keuze omdat zij minder kosten en bovendien om de vijf jaar worden vergoed. Maar soms is er niet genoeg hechting tussen het kunstgebit en bepaalde kaken. Dat betekent dat je je moet wenden tot klikprotheses. Een klikgebit is echter erg duur en het is niet gemakkelijk om een vergoeding van de ziektekostenverzekering te krijgen. Ontdek via deze tekst aan welke voorwaarden moet worden voldaan om ervan te profiteren.

Voorwaarden waaraan moet worden voldaan om te kunnen genieten van de terugbetaling van je klikprothese

Om voor vergoeding door de ziektekostenverzekering in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. De drie belangrijkste daarvan zijn dat een tandarts moet bewijzen dat je je eigen melktanden niet meer mag hebben. Hij moet ook bewijzen dat je kaak ernstig vernauwd is. Ten slotte moet hij of zij bewijzen dat een gewone, optimaal vervaardigde prothese voor jou geen optie meer is.
Als je aan deze drie voorwaarden voldoet, kun je rekenen op een vergoeding van je zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering en kun je gratis kiezen voor een klikgebit.

Vergoedingsvoorwaarden voor klikprothesen

Wanneer je voldoet aan de voorwaarden voor vergoeding van klikgebit door je zorgverzekeraar, moet je een eigen bijdrage betalen. Zo betaal je voor bepaalde onderlinge verzekeringsmaatschappijen een eigen bijdrage van ongeveer 250 euro binnen de limiet van de franchise van deze maatschappij. De kosten van de klikprothese, de röntgenfoto en zelfs de consultatie zullen moeten worden vergoed als je een klikgebit wilt. Het is niettemin raadzaam met jouw verzekeraar te overleggen om een duidelijke bevestiging van de dekking te krijgen om onaangename verrassingen te voorkomen. Bovendien moet worden opgemerkt dat de vergoeding van een klikprothese voor de bovenkaak veel minder vlot verloopt dan die van een klikprothese voor de onderkaak. Dit verschil is te wijten aan het feit dat een prothese met twee implantaten meestal voldoende is voor de onderkaak. Logischerwijs houdt dit de kosten voor de zorgverzekeraar laag. In gevallen waar de onderkaak echt versmald is, kan jouw ziektekostenverzekering de kosten van 3 tot 4 implantaten vergoeden.
De vergoeding van de klikprothese voor de bovenkaak is gecompliceerder. Er zijn namelijk al snel vier tot zes implantaten nodig om een voldoende stevige basis voor een klikprothese te creëren, omdat het bot van deze kaak flexibeler is. Ziektekostenverzekeraars zullen strenger zijn in de eisen vanwege de hoge kosten.