4 tips bij de aankoop van jouw hoortoestel

0
760

Je hebt besloten dat het tijd is om een hoortoestel aan te schaffen. Dat is geweldig! Maar hoortoestellen zijn een grote aankoop. Het is belangrijk dat je het juiste hoortoestel hebt die comfortabel zit en goed werkt. Met deze 4 tips voor het aankopen van jouw hoortoestel ben je goed voorbereid om het juiste hoortoestel te kiezen.

1. De vergoeding van een hoortoestel

Vergoeding van een hoortoestel, wat zijn de kosten van een hoortoestel? De prijzen voor deze producten kunnen enorm verschillen. De prijs wordt berekend op meerdere factoren, zoals de mate van je gehoorverlies, zorgverzekeraar en het type hoortoestel. Wat goed is om te weten, is dat er in de laatste jaren de vergoedingen van zorgverzekeraars voor hoortoestellen zijn gestegen. In sommige gevallen wordt 75% van het hoortoestel vergoed. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, dan kan het zijn dat je zelfs niet hoeft bij te betalen voor je hoortoestel.

2. Maak een prioriteitenlijst

Het aankopen van een hoortoestel is niet hetzelfde als het kopen van een karton melk. Hoortoestellen zijn zeer geavanceerde medische apparaten die de expertise vereisen van een professional. Zorg ervoor dat jij je comfortabel voelt bij de audicien en dat jullie een goede verstandshouding hebben.

Dit kan door middel van het maken van duidelijke afspraken. Hiervoor is het belangrijk om te weten wat jouw prioriteiten zijn. Wil je kunnen luisteren naar je favoriete tv-programma? Of heb je moeite om gesprekken goed te volgen? Misschien houd je van muziek, of misschien ben je een muziekleraar en wil je dat de hoortoestellen speciale functies hebben met betrekking tot de muziekinstellingen. Wat je prioriteiten ook zijn, communiceer deze duidelijk zodat de audicien makkelijker kan bepalen welke hoortoestellen voor jou geschikt zijn.

3. Gehoortest en medische verklaring

Het eerste wat je nodig hebt is een gehoortest en een evaluatie door een gekwalificeerde audicien. Gehoortesten zijn eenvoudig en pijnloos. Ook vergoeden zorgverzekeraars meestal de kosten van een gehoortest.

Indien uit je gehoortest blijkt dat je een mogelijk medisch probleem hebt dat bijdraagt aan je gehoorverlies, zorg dan dat je een arts bezoekt voor een grondig onderzoek voordat je een gehoortoestel aanschaft.

4. Realistische verwachtingen

Volgens professionals is één van de belangrijkste factoren voor het succes van de patiënt, dat je realistische verwachtingen hebt en dat je begrijpt dat hoortoestellen nog steeds niet het natuurlijke gehoor kunnen reproduceren. Hoewel hoortoestellen vandaag de dag verbazingwekkend goed werken en de ontwikkelingen enorm zijn, kunnen zelfs de beste producten problemen ondervinden in omgevingen met veel lawaai.

Daarnaast kost het tijd om aan jouw hoortoestel te wennen. Het kan zelfs voorkomen dat je aan het begin een ware haat-liefde verhouding ontwikkelt met jouw hoortoestel, maar uiteindelijk zal deze van onschatbare waarde voor je zijn.

Zoals met de meeste dingen in het leven, zal je ook het meeste uit jouw hoortoestellen halen als je positief blijft. Een goede instelling en de juiste mensen om je heen kunnen je helpen om de meeste, zo niet alle, uitdagingen van je gehoorverlies aan te gaan.