Vaccinaties voor op reis: alles wat je moet weten!

0
856

Als je op reis gaat, wil je natuurlijk geen ziektes oplopen. Daarom is het belangrijk om goed te weten welke vaccinaties je nodig hebt. In deze blog lees je alles over vaccinaties, zoals Vaccinatie Hepatitis B, en inentingen, waarom ze belangrijk zijn én wat de meest voorkomende ziektes zijn die je met een vaccinatie kunt voorkomen.

Wat is de informatie autoriteit voor vaccinaties en inentingen?

De informatie autoriteit voor vaccinaties en inentingen. (IAVI) is een onafhankelijke organisatie die advies uitbrengt over het gebruik van vaccins. Ze stellen richtlijnen op voor het gebruik van vaccins, zowel in Nederland als internationaal. IAVI houdt ook bij welke ziektes er in andere landen voorkomen en welke vaccinaties daarvoor nodig zijn.

Wat voor vaccinaties zijn er?

Er zijn verschillende soorten vaccinaties, afhankelijk van welke ziektes je wilt voorkomen. Sommige vaccinaties worden aanbevolen voor iedereen die op reis gaat, zoals de DTP-vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio). Andere vaccinaties zijn alleen nodig als je naar bepaalde gebieden gaat waar bepaalde ziektes voorkomen, zoals de gele koortsvaccinatie (als je naar gebieden gaat waar gele koorts voorkomt).

Waarom is een vaccinatie Hepatitis B aan te raden?

Hepatitis B is een virale ziekte die de lever aantast. De ziekte wordt overgedragen via bloed of lichaamsvloeistoffen, bijvoorbeeld door seksueel contact of door het delen van injectiespuiten. Hepatitis B kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals levercirrose en leverkanker. Daarom is het belangrijk om je te laten vaccineren als je naar gebieden gaat waar hepatitis B voorkomt.

Waarom is een DTP vaccinatie aan te raden?

Er zijn verschillende redenen waarom een DTP vaccinatie aan te raden is. Zo helpt het om ernstige ziekten als difterie, tetanus en kinkhoest te voorkomen. Verder beschermt het ook andere mensen waar u mee in contact komt, zoals kleine kinderen en ouderen. Dit is vooral belangrijk als u in contact komt met mensen die een verhoogd risico hebben op ernstige ziekten, zoals mensen met een verminderde afweer of mensen die een bepaalde ziekte hebben.

Waarom is een vaccinatie gele koorts aan te raden?

Een vaccinatie gele koorts is vooral aan te raden als je naar een gebied gaat waar de ziekte bol staat. Dit kan onder andere het gebied rond en in Afrika zijn. Daarnaast is de vaccinatie gericht tegen gele koorts nodig als je naar Brazilië gaat, of via Brazilië reist. Het is dan ook belangrijk dat je goed oplet bij welke grenzen je komt en of het noodzakelijk is dat je je laat vaccineren tegen gele koorts. Het kan zijn dat je een visum nodig hebt om binnen te komen in het land, maar dit moet je dan wel aanvragen bij de ambassade van het desbetreffende land.

Als je op reis gaat, is het dus belangrijk om te weten welke vaccinaties je nodig hebt. Er zijn verschillende soorten vaccinaties die je kunt halen. Welke jij nodig hebt, is afhankelijk van waar je naartoe gaat en welke ziektes daar voorkomen. Doe altijd goed onderzoek voordat je vertrekt, zodat je weet wat de risico’s zijn en hoe je jezelf kunt beschermen. Vaccinaties kunnen namelijk een hoop ellende voorkomen!