De eerste dag van de basisschool: wat mee te nemen voor je kind

0
670

De eerste dag op de basisschool kan zowel spannend zijn voor kinderen en ouders. Het is de eerste keer dat je kind de hele dag niet bij je in de buurt is, en het zal zich in een hele nieuwe wereld moeten begeven – met nieuwe leraren, klasgenoten en regels. Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat de eerste dagen soepel verlopen? Hier is een checklist met wat je mee moet nemen op de eerste dag van de basisschool en andere tips.

-Een schooltas met alle noodzakelijke benodigdheden: de meeste scholen sturen een lijst met wat je kind op de eerste dag mee moet nemen. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan, zodat je niet op het laatste moment nog moet haasten.

-Lunch en snacks: geef een bakje mee met wat fruit of ander tussendoortje. Het is een lange dag en ze zal haar energie nodig hebben. Vraag altijd even aan de school wat wel en niet mag qua eten en drinken. Ga in ieder geval voor gezond.

-Drinkbeker: vergeet niet een stevige drinkbeker voor je kind mee te nemen om uit te drinken op school.

-Comfortabele kleding: kies kleding die comfortabel is en gemakkelijk te bewegen. Je kind zal veel zitten en staan, dus zorg ervoor dat haar kleding niet beperkend is.

-Een extra set kleren: ongelukjes gebeuren, vooral bij jonge kinderen. Pak een extra setje kleren in voor het geval je kind overdag vies of nat wordt.

-Een troostvoorwerp: als je kind gewend is een knuffel of een ander voorwerp bij zich te hebben, geef die dan ook mee, zodat ze iets hebben om zich aan vast te houden als ze heimwee hebben of onwennig voelen.

-Een positieve instelling: dit is waarschijnlijk het belangrijkste wat je je kind kunt geven op de eerste schooldag. Wees bemoedigend en laat je kind weten dat je denkt dat je kind een geweldige tijd zal hebben. Met een beetje voorbereiding, wordt de eerste dag van de basisschool een makkie!

Als je je kind op haar eerste dag afzet, kan je kind nerveus of bang zijn. Het is normaal dat kinderen zich zo voelen – stel je kind gerust dat je later terugkomt om hem of haar op te halen en geef een dikke knuffel als afscheid. Als je kind eenmaal in de klas is, zal de leraar het overnemen en helpen zich aan te passen aan de nieuwe omgeving.

Voel je jezelf zenuwachtig over de start van je kind op school, praat dan met andere ouders die het hebben meegemaakt of lees wat boeken over dit onderwerp. Het kan nuttig zijn om te weten wat je kunt verwachten, zodat je op alles voorbereid bent. De eerste dag van de basisschool is een grote mijlpaal – voor zowel ouders als kinderen! Met een beetje voorbereiding wordt het een soepele en leuke overgang.