Hoi! Ik ben Liam Kolenman. Welkom op mijn blog ikmagazine.nl. Ik woon in Leeuwarden in Friesland en ik ben dit blog begonnen omdat ik een tijdje werkeloos ben geweest wegens een burn-out.

In die tijd wilde ik toch actief bezig zijn met mijn hobby: schrijven. Ik schrijf graag over verschillende onderwerpen. Ik laat mij ook graag inspireren door wat ik mee maak of wat aan mij gevraagd wordt om over te schrijven.

Zoals je in mijn menu kunt zien, ben ik in veel dingen geïnteresseerd. Zo schrijf ik graag over wonen, gezondheid, financieel nieuws of weetjes, auto’s en vakanties. Door mijn brede interesses vind ik altijd wel weer wat nieuws om over te schrijven. Het kan dus zomaar zijn dat je artikelen van mij tegenkomt die net even buiten bovenstaande categorieën vallen. Ik laat mij hierdoor dan ook niet beperken. Toch zal ik even kort beschrijven wat voor soort blogs je kunt verwachten per thema.

De horror van de eindexamens

Als ik terugdenk aan toen ik in de zesde klas van het VWO zat, heb ik bijna alleen maar leuke herinneringen. Het eindgala, de eindexamenstunt en natuurlijk de diploma-uitreiking. Maar er is een verschrikkelijke herinnering die nu nog in mijn hoofd blijft spoken. Namelijk de eindexamens.

Een keurige leerling

Als ik mezelf zou moeten omschrijven als leerling op de middelbare school was ik in 1 woord keurig. Ik was een prima leerling en deed eigenlijk niet veel fout. Mijn cijfers waren voldoende en precies zo was mijn gedrag ook. Soms kletste ik natuurlijk wel iets te veel of had ik mijn huiswerk per ongeluk niet gemaakt, maar over het algemeen deed ik het goed. Tot de beruchte eindexamens eraan kwamen…

Een te grote druk

Op de eindexamens wordt namelijk super veel druk gelegd. Terwijl in de vierde bijna geen aandacht wordt besteed aan het feit dat je toetsen al meetellen voor de eindexamens, gaat het in de zesde klas nergens anders meer over. Je moet presteren, anders kom je de loting niet door of kan je niet naar de universiteit van je keuze. En daarnaast moet je ook nog voor de basisvakken samengenomen gemiddeld een voldoende halen. Veel om over te piekeren dus voor de leerlingen van tegenwoordig. En dan hebben we het nog niet eens over de zenuwen gehad.

Kritiek

Gelukkig is er tegenwoordig meer kritiek over de eindexamens. Veel critici zeggen dat het niet kan dat er aan een toets-moment zoveel waarde wordt gehecht. Daarnaast zeggen veel mensen dat de zenuwen er ook voor kunnen zorgen dat leerlingen op dat ‘o zo belangrijke’ toets-moment minder presteren. Ik ben het daar helemaal mee eens. Ondanks dat ik al niet goed was in natuurkunde, hebben de zenuwen er zeker voor gezorgd dat ik mijn halve eindexamen natuurkunde niet heb kunnen invullen.

Dit moet beter

Ik ben er dan ook zeker van overtuigd dat dit beter moet. Scholen zijn al goed op weg en ook met bijvoorbeeld een examentraining kunnen leerlingen zich goed voorbereiden op de eindexamens. Toch vind ik dat scholen zich beter moeten verdiepen in het effect dat bepaalde aspecten van het eindexamen kunnen uitoefenen op de leerlingen. Zo vind ik dat eindexamens maken in een grote en heel erg koude gymzaal onnodig is. Als je altijd je toetsen in een klaslokaal maakt, waarom is het dan ineens nodig om leerlingen in een andere omgeving te testen? Als scholen zich hier beter in verdiepen kan dit naast voor de leerlingen ook nog goed uitpakken voor zichzelf. Want hun slagingspercentages lijden hier absoluut ook onder!

Gerelateerde berichten

Aanbevolen

Zonder financiële moeite een eerste starterswoning

Momenteel is de woningmarkt ontzettend krap in Nederland, en de verwachting is dat dat...

Waar moet je opletten bij het kopen van een...

Op zoek naar een dames stadfiets? Dat kan soms lastiger zijn dan verwacht. Waar...

Waar moet je opletten bij het kopen van een...

Op zoek naar een dames stadfiets? Dat kan soms lastiger zijn dan verwacht. Waar...

DNA test vaderschap: ken je afkomst

Ik ben geïnteresseerd in heel veel dingen. Daarom ben ik ook dit blog begonnen....

Een autoverzekering die bij jou past

Het uitzoeken van een auto is voor velen een leuk proces. Rondkijken bij autodealers...

De items die ik heb aangeschaft voor de zomer!

De meeste zomers vergeet ik de meest essentiële items aan te schaffen. Ik heb...

Categorieën

Comments