Een webshop opzetten, maar hoe?

0
1407
figuurtje webshop winkele

Betaal je niet scheel

Ik heb zelf enige tijd bij een kleine webshop gewerkt. Het bedrijfje bestond uit mijn baas, een collega en mij. In mijn tijd daar heb ik het één en ander opgepikt over een webshop runnen. Het belangrijkste, geef niet onnodig veel geld uit aan diensten die jouw webshop voor je opzetten. Er zijn ontzettend veel webshop hosting bedrijven die voor een relatief klein bedrag (denk aan 10 tot 100 euro per maand) een platform aanbieden. Op dit platform kun je heel simpel een webshop opzetten en personaliseren. Aangezien het zo makkelijk is raad ik je sterk af grote bedragen te betalen om een website te laten maken. Kies een betrouwbaar platform en begin met servers voor laag dataverkeer. Groeit jouw webshop uit en zijn er betere servers nodig, kan je altijd upgraden.

Probeer uniek te zijn

Goed, een webshop online krijgen is dus niet zo moeilijk. Een nadeel hiervan is dat er dus veel webshops zijn, en waarschijnlijk ook dezelfde producten verkopen. En tenzij jij een eigen geproduceerd product verkoopt, is de kans groot dat je alle product info van de fabrikant krijgt. Denk aan beschrijving, product specificaties, foto’s etcetera. Hoewel het erg makkelijk is om dit direct over te nemen, zorgt het er ook voor dat je niet uniek bent. Schrijf op z’n minst je eigen beschrijvingen, en het liefst maak je ook nieuwe foto’s van de producten. Doe ook een onderzoek naar de competities; bedenk wat je vervelend of onhandig vindt aan hun website. Misschien accepteren ze een bepaalde betaalmethode niet, of is de website gedateerd qua design. Probeer deze gebreken te vullen op je eigen webshop. Wees ook eerlijk met jezelf. Stort jezelf niet in een markt waar de competitie al sterk gevestigd is.

Besteed aandacht aan marketing

Als je een design hebt voor een webshop dat het goed kan opnemen tegen de competitie, dan is het tijd voor de laatste stap. Om de gebruikers tevreden te stellen met dat design moeten ze de website wel eerst vinden. Het is dus heel belangrijk om genoeg te promoten. Denk bij jezelf wat je zoal online gekocht hebt. Hoe ben je bij die website terecht gekomen? Voor mij is het antwoord vaak dat ik gewoon Google naar het product dat ik wil. Meestal klik ik de eerste of de tweede link aan. Zelden ga ik verder naar beneden en ik klik eigenlijk nooit naar pagina twee. Het volume extra verkeer van één van de eerste links bij zoekmachines te hebben is verbazingwekkend. Waar je dus niet diensten moet betalen om een webshop te máken, kan het wel voordelig zijn om een online marketing bureau in te huren. De e-commerce marketing is een tak van sport die continu verandert. De cursussen die ik deed in mijn tijd bij de webshop zijn waarschijnlijk al niet meer relevant. Denk er dus niet te licht over en vraag in ieder geval om een offerte.