Het onstaan van Computers

0
1435

Misschien denk je dat de computer een moderne uitvinding is. Nou, dat is dus helemaal niet zo. De computer is al 358 jaar oud! Daar sta je van te kijken, hè? Veel mensen denken dat de computer ongeveer twintig jaar geleden is uitgevonden. Toen verkocht computerbedrijf IBM haar eerste pc’s. Pc staat voor personal computer. Dat betekent dat die computer gewoon op een bureau kan staan. Dus computers voor thuis en voor op kantoor.
Vóór die tijd waren computers heel groot en heel duur. Alleen grote bedrijven en universiteiten hadden zulke supercomputers.

Een rekenmachine?

Wat was dan wel de allereerste computer? Dat was de Pascaline. Op de Pascaline kon je nog geen spelletjes spelen.
Je kon er zelfs geen tekst mee typen! Eigenlijk kon het apparaat maar één ding: optellen. Maar meer kreeg de Pascaline niet voor elkaar!
Dat was toch gewoon een simpele rekenmachine, denk je misschien. Inderdaad, de Pascaline was een rekenmachine. Maar de moderne computer is dat ook! Op het beeldscherm van een computer kun je wel tekst en spelletjes zien, maar in het binnenste van de computer werkt alles met getallen. Een computer kan eigenlijk alleen maar optellen, hoe raar dat ook lijkt.

Niet voor niets heet het ding een computer: dat komt van het Engelse to compute. En dat betekent: rekenen. Een computer is dus eigenlijk een rekenaar.

Computer en types

Maar als een computer alleen maar enen en nullen kan optellen… hoe kan hij dan tekst, plaatjes, filmpjes en spelletjes op je beeldscherm laten zien?
Het lijkt ingewikkeld. Maar eigenlijk is het best makkelijk. Computertaal zit vol enen en nullen. Met 1-0-codes kan hij alles onthouden: letters, getallen, kleuren, vormen, noem maar op.

Er zijn verschillende soorten computers. Dat komt doordat computer-fabrikanten allemaal hun eigen type, hun eigen systeem hebben bedacht. Het is net als met spelcomputers: je hebt Nintendo, Sony. Je hebt ok game pc’s die speciaal zijn ontwikkeld voor het spelen van spellen. Je kunt tegenwoordig ook een Game pc samenstellen.

Met computers is het net zo. De meeste mensen hebben een pc die werkt met Windows. Maar er zijn ook Apple-computers, dat is een ander type.
En de laatste tijd hoor je steeds vaker over Linux-computers. Die werken weer heel anders.
Al die soorten computers hebben een ander besturingssysteem. Het besturingssysteem is het belangrijkste programma op je computer. Het regelt alles wat er in je computer moet gebeuren. En het helpt jou om de computer te gebruiken