Hoi! Ik ben Liam Kolenman. Welkom op mijn blog ikmagazine.nl. Ik woon in Leeuwarden in Friesland en ik ben dit blog begonnen omdat ik een tijdje werkeloos ben geweest wegens een burn-out.

In die tijd wilde ik toch actief bezig zijn met mijn hobby: schrijven. Ik schrijf graag over verschillende onderwerpen. Ik laat mij ook graag inspireren door wat ik mee maak of wat aan mij gevraagd wordt om over te schrijven.

Zoals je in mijn menu kunt zien, ben ik in veel dingen geïnteresseerd. Zo schrijf ik graag over wonen, gezondheid, financieel nieuws of weetjes, auto’s en vakanties. Door mijn brede interesses vind ik altijd wel weer wat nieuws om over te schrijven. Het kan dus zomaar zijn dat je artikelen van mij tegenkomt die net even buiten bovenstaande categorieën vallen. Ik laat mij hierdoor dan ook niet beperken. Toch zal ik even kort beschrijven wat voor soort blogs je kunt verwachten per thema.

Het verschil tussen een voedselallergie en voedselintolerantie

Lichamelijke reacties met negatieve effecten ten gevolge van bepaalde soorten voedsel is vrij gebruikelijk. De meeste van dit soort effecten is het gevolg van voedselintolerantie. Dit is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet hetzelfde als een allergie. Sommige symptomen kunnen wel hetzelfde zijn, dus het is niet zo gek dat men dit denkt. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee aandoeningen. De werking van de kwaal is heel anders, ook al is dat dus niet te zeggen over de symptomen. Wel kunnen allergische reacties veel heftiger zijn en gevaarlijke situaties veroorzaken. Het verschil weten tussen een allergie en een intolerantie is vrij belangrijk, want zo kan jij de oorzaak mijden en jezelf voorbereiden op de gevolgen. Daarom hier een korte uitleg over dat verschil.

Intolerantie

Een allergie en een intolerantie kunnen door hetzelfde soort voedsel veroorzaakt worden, maar de werking is toch een stuk anders. Voedselintolerantie komt voornamelijk door de afwezigheid van een bepaald enzym in jouw lichaam, of de beperkte aanmaak daarvan. Een bekend voordeel is lactose intolerantie. Hierdoor kan een voedingsstof niet volledig verwerkt worden door de spijsvertering. Andere manieren waarop een bepaalde voedingsstof klachten kan veroorzaken zijn meestal andere aandoeningen. Mensen met Irritable Bowel Syndrome, (IBS) hebben vaak last van bepaalde soorten eten. Met name voedingsstoffen die de stoelgang beïnvloeden leveren problemen op. Ook stress of andere psychologische factoren kunnen ervoor zorgen dat jouw lichaam slecht reageert op sommige levensmiddelen. Een glutenallergie is eigenlijk ook een intolerantie, al heeft het wel veel symptomen gemeen met een allergie. De meest hevige allergische reacties zoals anafylaxie kan je echter niet oplopen door een glutenallergie.

Een allergie

Wanneer iemand allergisch is voor bepaalde stoffen, dan is het meer dan een vervelende bijwerking. In veel gevallen kunnen allergieën levensbedreigend zijn door potentiële anafylaxie. Hierdoor kan de bloeddruk gevaarlijk veranderen, en dit is wanneer mensen een Epipen gebruiken. Bij een allergie worden bepaalde stoffen niet herkend door het immuunsysteem. Vervolgens wordt die stof gezien als gevaarlijke of vijandige stof. Als reactie valt jouw lichaam via het immuunsysteem deze deeltjes aan. Hierdoor kunnen ernstige symptomen zich voor doen. Bekende voorbeelden zijn mensen die per ongeluk noten eten terwijl ze allergisch zijn. De reactie is dan zo heftig dat dit levensbedreigend is. Een allergie heeft in de werking dus weinig te maken met een intolerantie. Denk je dat je een intolerantie hebt voor bepaalde etenswaren? Je kan zelf een voedselintolerantietest afnemen om hierachter te komen.

Gerelateerde berichten

Aanbevolen

Belangrijkste elementen van een camera lens

Wie professionele foto’s van hoge kwaliteit wilt maken, gebruikt hiervoor de juiste materialen. Denk aan...

Deze Italiaanse plekken zou je moeten bezoeken

Elke zomer trekken er honderdduizenden mensen naar andere Europese landen. Zo zoekt men het...

Een auto nodig? Dit zijn je opties!

Er zijn onwijs veel situaties denkbaar waarin het handig is om een auto tot...

Wespen bestrijden in het wespenseizoen

Ieder kind in Nederland is waarschijnlijk bang voor wespen, of in ieder geval een...

Wat is underlayment?

Bij een verbouwing komt meer kijken dan de meeste mensen op voorhand denken. Daarom...

Waarom geen verhuislift huren in Den Haag?

Als je spieren er al zeer van doen en de stress je naar je...

Categorieën

Comments