Hoe belangrijk is afval scheiden?

0
1412

De afgelopen jaren, in tijden van de opwarming van de aarde, is het scheiden van afval steeds belangrijker geworden. Voorheen werd afval veel minder gescheiden, omdat men er nog niet zo mee bezig was en het veel minder in het nieuws kwam. Tegenwoordig wordt vrijwel al het afval gescheiden, zowel door particulieren als door bedrijven. Glasafval wordt al voor lange tijd gescheiden in Nederland. In sommige gemeentes staan glasbakken, terwijl je in andere gemeentes tegen een zeer gereduceerd tarief een rolcontainer kan huren special voor glaswerk.

Het recycleproces van glas

Het recyclen van glas gaat over verschillende trajecten en is voor vele consumenten een onbekend proces. Allereerst is het aan ons als consument om het glas goed en juist te scheiden, zodat de verwerkingsbedrijven hier geen hinder van kunnen ondervinden. Vervolgens wordt het glasafval opgehaald door de vuilnismannen van organisaties als cyclus. Hier wordt het glas gescheiden op de vuilstortplaats. Onderscheid wordt er onder andere gemaakt in kleur van het glas, soort glas en grootte van het glas. Het grove glas wordt vervolgens afgebroken en in kleinere stukjes gehakt. Het metaal tussen het glas wordt met behulp van een magneet gescheiden van het glas. Het papier of plastic wordt middels zuigkracht uit de berg glas gezogen en al het overige afval wordt er met behulp van andere technieken uit verwijderd. Belangrijk om te weten is dat er in een berg van 1000 kilo glas, maximaal 25 gram vervuiling mag zitten. Het is daarom des te belangrijker om enkel lege glazen flessen of potten in de bak te deponeren. Een glazen potje met voedselresten zal dus voor problemen in het recycleproces kunnen zorgen. Een andere manier om gerecycled glas te verwerken, is middels een rooster. Dit rooster werkt als het ware als een zeef, waardoor de grootste hoeveelheid vervuiling achter blijft op het rooster. Dit geroosterde glas komt op een band terecht, waar menselijke handen de overige vuilresten er met de hand tussen vandaan halen. Als het glas eenmaal aan de norm voldoet, wordt het schoongespoten om het de volgende keer voor nieuw verpakkingsmateriaal te kunnen gebruiken. Goed om te weten toch?

Een rolcontainer huren

Voor bedrijven, maar ook voor particulieren is het mogelijk om rolcontainers te huren. Rolbakkie.nl is zo’n website waar je een abonnement kunt afsluiten voor het huren van rolcontainers. Vooral voor bedrijven die veel glasafval hebben, is dit een ideale oplossing. Je kunt zelf bepalen hoe frequent het afval opgehaald moet worden. Dit kan van 1 keer per maand, tot 2 keer per week. Houdt er wel rekening mee dat niet al het glasafval in deze bakken gedeponeerd mag worden. Ruiten, lampen en glazen servies mag bijvoorbeeld niet in deze glasrolcontainer gedeponeerd worden.