Moeten wij ons zorgen maken om onze oude dag?

0
1128
Rollators

De zorg voor ouderen was in 2018, en zal ook dit jaar weer één van de belangrijkste politieke punten zijn. Je hoeft de krant alleen maar open te slaan of er leest een discussie over de ouderenzorg. Er is veel ontevredenheid over de zorg voor ouderen, onder de ouderen zelf, maar ook onder de ‘gewone’ burger. Toch hebben wij in Nederland in principe niet te klagen over de zorg voor onze ouderen. Nederland is volgens vele één van de beste landen om oud in te worden. Zweden staat op nummer 1, gevolgd door Noorwegen en Duitsland. Nederland volgt op een keurige plek 4 van alle landen in de gehele wereld. Toch blijft de ouderenzorg gedurende verkiezingen één van de belangrijkste thema’s. De PVV bijvoorbeeld wil minder bezuinigingen in de ouderenzorg en meer verplegers en verpleegsters. De VVD, de grootste partij van het land, vindt dat de levenskwaliteit de norm moet zijn in verpleeghuizen. De SP vindt juist weer dat de zorg kleinschaliger en persoonlijker moet en dat er kosten bespaard kunnen worden door rollators of scootmobielen te hergebruiken.

Zorgvoorzieningen

Hugo Borst, de bekende (sport)columnist, schonk in 2013 meer aandacht aan de ouderenzorg door een manifest voor betere pleegzorg. Sindsdien is er in de politiek en het nieuws ook meer aandacht aan geschonken. Dit is positief voor de ouderen in Nederland. Het resultaat is dat ouderen die intensieve zorg (gedurende 24 uur) nodig hebben, terecht kunnen in een verpleeghuis. Het idee is dat ouderen met gedeeltelijke thuis blijven wonen en ook hulp krijgen van familie en buren. Toch zijn er erg veel ontslagen gevallen in de thuiszorg, een zorgwekkend verschijnsel. Vereenzaming onder ouderen is daarom een groot probleem geworden, omdat er simpelweg te weinig mensen over de vloer komen. Sommige ouderen zitten wekenlang zonder bezoek van familie of bekenden. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren verschillende initiatieven geweest tegen eenzaamheid onder ouderen. Ook organisaties als de Postcodeloterij schenken jaarlijks veel geld aan ouderenzorg. Ook studenten zetten zich meer dan ooit in voor ouderen door wekelijks een bezoek te brengen aan een ouder persoon. Zo lang deze liefdadigheidsinitiatieven voort blijven bestaan, zal de eenzaamheid onder ouderen beperkt blijven.

Pensioenregeling

De pensioenregeling zal in 2019 grotendeels hetzelfde blijven. Toch hebben kleine veranderingen een positief effect op jouw pensioen. Wanneer je meerdere banen gedurende je leven hebt gehad, worden deze pensioenen bij overstap naar een andere werkgever automatisch samengevoegd. Voorheen werden tussentijdse uitbetalingen gedaan. Het voordeel is dat je nu meer pensioen op bouwt voor later en je volop kunt genieten op je oude dag.