Online hulp bij alcoholmisbruik of een alcoholverslaving

0
1136

Het drinken van alcohol is al een hele lange tijd genormaliseerd. Acht van de tien nederlanders ouder dan 18 jaar drinkt wel is een glaasje mee. Van deze groep die alcohol drinkt is een op de twaalf een overmatig drinker, dat is best een grote groep. Verantwoordelijk alcoholgebruik in Nederland is 1 drankje per dag, met elke week 2 dagen waarin niet wordt gedronken.

Alcohol misbruik 

Wanneer spreek je dan van alcoholmisbruik? We spreken van alcoholmisbruik wanneer je regelmatig zoveel drinkt dat je er negatieve gevolgen van ondervindt. Zo kan het zijn dat je hinder ondervindt in je dagelijkse activiteiten, zoals afspraken met vrienden, opleiding of werk. Je komt afspraken niet na of blijft dingen uitstellen omdat je alcohol bent gaan drinken. Bij regelmatig alcoholmisbruik spreken we nog niet gelijk van een alcoholverslaving of alcoholprobleem.

Vaak drinken mensen met een alcoholprobleem of verslaving om de verkeerde redenen. Dit kan zijn omdat je lichaam alcohol nodig heeft om goed te kunnen functioneren of bijvoorbeeld om stress, spanning of emotie weg te nemen. Tevens is het drinken op ongepaste momenten en tijden een indicatie van een drankprobleem. Wanneer je dus drinkt als oplossing tegen stress, emoties, socialisatie situaties of als gewoonte kan het dus goed zijn dat je alcohol misbruikt.

Kenmerken van alcoholverslaving

Het gedrag van een alcoholverslaafde is te kenmerken aan de volgende gedragingen:

  • Verbergen van drank of liegen over drankgebruik

  • Slechte concentratie

  • Excuses en smoesjes verzinnen om alcohol te kunnen drinken

  • Stemmingswisselingen

  • Afspraken niet nakomen (te laat komen of vergeetachtigheid)

  • Financiële problemen als gevolg van het drinken

  • Distantiëring van familie en vrienden

Hulp bij verslaving

Wanneer er sprake is van een alcoholverslaving is het belangrijk op zoek te gaan naar hulp. Een alcoholverslaving is namelijk enorm lastig zelf te overwinnen en kan onomkeerbare schade aanrichten op de lange termijn, zowel psychisch als fysiek. Bij sobrietyonline.nl bieden ze online hulp bij verslaving. Het is een vorm van therapie waarbij het contact tussen de therapeut geheel online verloopt. Dit terwijl je voor de meestal alcoholverslaving hulp naar een instelling zelf toe moet. De online therapie is dus niet tijd of locatie gebonden, en kan dus vanuit een veilige omgeving worden gevolgd.  Dit kan voor sommige verslaafde de drempel verlagen, waardoor ze eerder de stap maken naar een nuchter leven. De programma’s waarmee gewerkt wordt zijn tevens goed beveiligd. 

Het online traject bij sobriety online bestaat uit een combinatie van gesprekken en een online behandelprogramma en is gericht op verandering van gedrag. Dit kan gericht zijn op het verslavingsprobleem maar Sobriety Online richt zich ook op de bijkomende, psychische problemen. Elk traject is anders en de modules kunnen aangepast worden op het gewenste resultaat. De afgelopen jaren heeft Sobriety Online getoond dat deze op manier hulp bij verslavingen bieden erg effectief en succesvol is.