Het grote onderhoud van je visgraat vloer

0
1512
visgraat vloer

Als je in het bezit bent van een visgraat vloer weet je zeker dat je een schitterende, moderne en speelse vloer in je woning hebt liggen. Steeds meer mensen kiezen hiervoor, want deze vloer past bij ieder interieur en geeft je huis een extra mooie look. Naast het feit dat het een prachtige vloer is die helemaal naar jouw smaak gelegd kan worden heeft de visgraat vloer nog een groot voordeel. Als je deze vloer hebt liggen zal je namelijk merken dat hij heel weinig onderhoud vergt. Toch is het af en toe verstandig om de grote onderhoudsronde toe te passen, zodat hij er weer als nieuw uit komt te zien.

Start met een grondige schoonmaakronde

Waar begin je als je je visgraat vloer een keer flink onder handen wil nemen? Ten eerste zorg je ervoor dat de vloer, voor zover mogelijk, leeg is. Stapel je meubels op en zet ze in een andere ruimte. Daarna is het natuurlijk belangrijk dat je je vloer goed schoonmaakt. Ga dus grondig met de stofzuiger aan de slag voor het oppervlakkige vuil en dweil daarna je visgraat vloer om aangekoekt vuil te verwijderen.

Het schuren van de visgraat vloer

De volgende stap is het schuren van de vloer. Dit is echt precisie werk, dus het is zeer aan te raden dit door een vakman of –vrouw te laten doen. Het verkeerd schuren van je visgraat vloer kan namelijk flink wat schade veroorzaken aan de vloer. Bij het schuren wordt er gebruik gemaakt van verschillende korrels, zodat de oude olie of lak goed van de visgraat vloer wordt verwijderd en alle oneffenheden worden geëgaliseerd. Uiteraard moet dit in de juiste volgorde gebeuren, dus het is niet slim om dit als leek zijnde zelf te doen.

Een nieuwe lak- of olielaag

Ten slotte is het zaak om een nieuwe lak- of olielaag op de visgraat vloer aan te laten brengen. Ook dit laat je door een professional doen, want dit is ook een maatwerk klus. Gemiddeld wordt de lak twee keer en de olie drie keer aangebracht. Nadat de toplaag goed is uitgehard kan je je meubels op de juiste plek terugzetten. Je zal zien dat de vloer na deze behandeling er echt weer als nieuw uit ziet. Alle oneffenheden zijn weg en met de nieuwe afwerklaag ziet je visgraat vloer er weer perfect uit. Je zal van deze uitgebreide onderhoudsronde jarenlang plezier hebben.