Voorbereiden op de toekomst van je nabestaanden

0
1354

Het is natuurlijk niet iets waar we graag over nadenken. De realiteit dat we er op een dag niet meer zullen zijn. Sommigen van ons zijn erg bang hiervoor en zoeken heil in geloof of. Anderen denken er liever helemaal niet over na. Weer anderen proberen het te accepteren. Voor diegenen die er liever niet over nadenken is het misschien moeilijk wanneer er zaken geregeld moeten worden die te maken hebben met je eigen overlijden. Maar het is altijd het beste idee om de belangrijke aspecten van je eigen uitvaart en erfenis te regelen. Dit kan je nabestaanden een hoop problemen en ook verdriet besparen.

Je nabestaanden

Een begrafenis of crematie is voor je nabestaanden een belangrijke gebeurtenis, zelfs als je zelf geloofd dat je er toch niet meer bent en het voor jou dus niet uitmaakt kan het voor je nabestaanden een belangrijke manier van verdriet verwerken zijn. En een crematie of begrafenis is natuurlijk ook een viering van je leven die ondanks het verdriet best leuk mag zijn. Ik zag laatst een filmpje waar de overleden man een vooraf opgenomen videoboodschap op zijn begrafenis deed vanuit de kist. Dit maakte iedereen, ondanks het verdriet, aan het lachen. Op deze manier kun je veel betekenen.

De belangrijkste dingen die je dan ook moet regelen voordat je komt te overlijden zijn de uitvaart en de erfenis. Qua uitvaart zijn de meest bekende keuzes een crematie of een begrafenis. Er zijn in onze hoofdstad vele opties voor een crematie Amsterdam. Natuurlijk komt er meer kijken bij een uitvaart. Sommige mensen willen zoals ik aangaf hier niet over nadenken maar het is een goed idee om dit wel te doen zodat het makkelijker is voor de nabestaanden. Wanneer je aangeeft wat voor muziek je wilt, wat voor bloemen etc. zal het fijn zijn voor je familie dat ze je het afscheid hebben kunnen geven dat je wilde. Het is ook een goede gelegenheid ervoor te zorgen dat je afscheid een viering van je leven wordt. Het kan misschien zelfs met wat humor gepaard kan gaan zodat de tranen kunnen worden weggelachen.

Erfenis

Ook de erfenis is natuurlijk een belangrijk aspect van je overlijden wat geregeld moet worden. Het laatste wat je wilt is dat je herinnering wordt bedoezeld door vechtende nabestaanden. Een goede manier om je erfenis te regelen is door dit samen met je familie open te bespreken lang voordat de dag daar is. Daarnaast kun je ook veel weggeven nog tijdens je leven zodat je nog kunt genieten van het geven van deze giften.