Waar moet ik op letten bij het kopen van een compressor?

0
1274
compressor

Een compressor is een apparaat dat lucht comprimeert tot een bepaalde druk om hierbij bepaalde handelingen te kunnen verrichten. De lucht wordt opgezogen door het apparaat vanuit de omgeving. Daarna wordt het om druk gebracht en wordt de luchtdruk is het apparaat dus hoger dan de luchtdruk in de omgeving. De lucht in dit apparaat wordt dan ook wel perslucht genoemd. Luchtdruk wordt geuit is aantal bar. Een compressor creëert een luchtdruk van 6 bar of meer.

Soorten compressors

Er zijn verschillende soorten compressors. Zo zijn er zuigcompressors die door middel van zuigers de lucht op druk brengen. Ook zijn er schroefcompressors. Zoals de naam al zegt brengen dit soort compressoren de luchtdruk omhoog door middel van schroeven. Wel is het over het algemeen zo dat schroefcompressors meer lucht leveren van zuigcompressors. Hiernaast zijn er nog een aantal minder gebruikte soorten compressoren die specifieker gemaakt zijn voor bepaalde doelen.

Als je een compressor wilt gaan kopen is het allereerst erg belangrijk om te weten waarvoor je het apparaat wilt gaan gebruiken. Het is namelijk afhankelijk van zijn doel wat voor eigenschappen belangrijk zijn voor jouw compressor. Zo kan je een compressor gebruiken om je autobanden op te pompen. In dit geval wordt de lucht vanuit het apparaat direct gebruikt. Echter kan je ook een apparaat aansluiten op de compressor zoals zaagmachines en boormachines. Ook kan je er op hoge druk dingen mee schoon blazen of zou je er mee kunnen verven.

Het doel

Doordat er dus veel verschillende doelen zijn voor een compressor moet je eerst beslissen waar je hem voor gaat gebruiken. Daarna kan je voor dit doel gaan opzoeken wat de beste specificaties zijn. Zo moet je letten op de tankgrootte, de luchtdruk en het vermogen van de compressor. Daarnaast is het erg belangrijk hoeveel lucht er per minuut uit de compressor wordt geblazen, dit heeft namelijk een grote impact op de werking van het apparaat. Als je bijvoorbeeld verf wilt gaan spuiten met de compressor is het erg belangrijk dat je een groot volume hebt, maar juist een lage druk. En als je met een elektrisch apparaat gaat werken is het bijvoorbeeld weer belangrijk dat er geen condensatie plaatsvindt bij de compressor. Ook moet je aandacht besteden aan het materiaal waarvan de cilinder gemaakt is, dit kan aluminium of gietijzer zijn. Ook is er een onderscheid tussen compressoren die oliegesmeerd zijn en juist compressoren die olievrij zijn. Denk dus eerst aan het doel van de compressor en beslis dan welke eigenschappen van de compressor hiervoor het belangrijkste zijn.