Waar moet je opletten bij het kopen van een fiets?

0
1324

Op zoek naar een dames stadfiets? Dat kan soms lastiger zijn dan verwacht. Waar vroeger maar één of twee opties bestonden, kun je tegenwoordig al uit vele verschillende type fietsen kiezen laats staan hoe hij er uit ziet. Een goede tip om goed voorbereid een keuze te maken is informatie opzoeken online erg handig. Zo krijg je heel makkelijk en simpel en overzichtelijk een overzicht van alles wat er is. Door simpelweg: ‘stadsfiets dames’ in te typen kom je al een heel eind. Toch kan het soms lastig zijn waar je precies op moet letten omdat je dan ook weer niet de fiets in het echt kunt zien. Lees hieronder waar je op kunt letten bij het zoeken naar een nieuwe fiets.

Wat voor soort fiets.

Stap één is natuurlijk dat je opzoek moet gaan naar wat voor soort fiets je wilt. Er is natuurlijk veel keuze! Van stadfiets tot toerfiets en meer. Om deze keuze goed te kunnen maken is het verstandig om na te gaan waarvoor jij jouw nieuwe fiets gaat gebruiken. Zal dit vooral zijn voor af en toe een boodschap en eventueel u van a naar b te brengen, of bent u van plan om hem te gaan gebruiken voor langere afstanden en fietstochten. Dit bepaalt toch al de luxe die uw fiets zal hebben en of eventuele versnellingen of bagagedragers een pré zullen zijn voor u.

Framemaat.

Wanneer u er eenmaal uit bent wat voor soort fiets u zou willen, kunt u kijken naar de juiste framemaat. Dit is erg belangrijk omdat het zo zadelpijn, knieklachten, rugpijn of schouderpijn al voorkomen. Een vuistregel die u zou kunnen gebruiken is dat de maat van het frame zo een 2/3 van de binnen beenlengte moet zijn, dit wel gemeten vanaf de lies tot aan de onderkant van uw voet. Weet wel dat dit maar een indicatie is en bij twijfel is het aan te raden toch even bij de fietsenmaker langs te gaan.

Breedte van de velgen.

Het kijken naar de breedte van de velg heeft te maken met het comfort, snelheid en gewicht van de fiets. Zo geeft een dikkere band meer comfort en meer evenwicht, wel zou je dan een wiel moeten nemen met bredere velgen om het zo beter compatibel met elkaar te krijgen.  Een klassieke stadsfietsband heeft een dikte tussen de 30 tot 45 mm en biedt een prima compromis tussen snelheid, gewicht en comfort. Echter kun je er hier niet onverhard mee fietsen.