Wat is arganolie en wat vind ik ervan?

0
1123

Arganolie kopen we steeds meer. Logisch, want het zorgt dan ook voor vele voordelen. Het geeft je een strakke en gezonde huid zonder acne, ouderdomsvlekjes, rimpels en kraaienpootjes. Zelfs oude mee-eters verwijderen lukt met arganolie. Kortom, wat is arganolie en waarvoor kun je het allemaal gebruiken?

Wat is arganolie?

Arganolie is volledig plantaardig en wordt gewonnen uit de pitten van de arganboom. Rijpe vruchten zijn geel en bestaan voor een kwart uit vruchtvlees. In tegenstelling met olijven is deze vrucht niet eetbaar. Berbervrouwen drogen de vruchten in de zon. Er blijven uiteindelijk gladde en lichtbruine noten met een droge schil over. Argannoten zijn vergelijkbaar met een eikel.

Vloeibaar goud

In het midden van de argannoot zitten één tot drie amandelvormige zaden waaruit arganolie of het "Marokkaans vloeibaar goud" wordt gewonnen. Deze zaden worden weinig of niet bewerkt. Daardoor blijven alle gezonde voedingsstoffen behouden, vooral vitamine E. De noten worden in een eenvoudige handmolen gemalen tot een soort pasta, vergelijkbaar met vloeibare pindakaas.

Arganolie is lekker, maar vooral gezond!

Arganolie maakt deel uit van elk gezond en natuurlijk eetpatroon. Het is bruikbaar in vele gerechten, maar vooral in allerlei recepten met deegwaren, in rijst en couscous en aan ijs met vers fruit. In Marokko wordt het ook gegeten in zoetigheden met honing en pannenkoeken. Naast geroosterde amandelen en honing bevat de zoete en heerlijke Amlou-pasta ook arganolie als ingrediënt.

Een van de meest voedzame plantaardige oliën

Arganolie is een van de meest voedzame plantaardige oliën ter wereld. Het bevat maar liefst drie keer zoveel omega-vetzuren als olijfolie. Dankzij deze vetzuren zorgt dit soort olie voor een goede bloedcirculatie en doorbloeding en het brengt ook je cholesterolgehalte weer in evenwicht. Door arganolie aan je gezond en natuurlijk eetpatroon toe te voegen verbrand je meer opgeslagen vet en val je makkelijker af. Arganolie voorkomt ook aderverkalking, hart- en vaatziekten en diabetes type II.

De gezondheidsvoordelen van arganolie

Arganolie zorgt voor vele gezondheidsvoordelen. Arganolie:

  • Doet je meer vet verbranden en makkelijker afvallen 
  • Werkt sterk ontstekingsremmend
  • Brengt je cholesterolgehalte in evenwicht
  • Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Versterkt het immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand
  • Daardoor vermindert de kans op verkoudheid, griep of influenza, corona en infecties op onze luchtweginfecties (vooral bronchitis)
  • Voorkomt diabetes type II

Arganolie is extreem rijk aan gezonde meervoudig onverzadigde vetten. Die worden best niet verhit. Dan verliest dit soort olie van van zijn gezonde voedingsstoffen. Je kunt het voedsel het beste stomen of koken voordat je deze olie toevoegt. Je kunt vis bakken, maar zorg ervoor dat de temperatuur van de olie onder de 60 graden blijft. Anders verdwijnt, net als actieve ingrediënten en gezonde ingrediënten, ook de smaak.