Hoi! Ik ben Liam Kolenman. Welkom op mijn blog ikmagazine.nl. Ik woon in Leeuwarden in Friesland en ik ben dit blog begonnen omdat ik een tijdje werkeloos ben geweest wegens een burn-out.

In die tijd wilde ik toch actief bezig zijn met mijn hobby: schrijven. Ik schrijf graag over verschillende onderwerpen. Ik laat mij ook graag inspireren door wat ik mee maak of wat aan mij gevraagd wordt om over te schrijven.

Zoals je in mijn menu kunt zien, ben ik in veel dingen geïnteresseerd. Zo schrijf ik graag over wonen, gezondheid, financieel nieuws of weetjes, auto’s en vakanties. Door mijn brede interesses vind ik altijd wel weer wat nieuws om over te schrijven. Het kan dus zomaar zijn dat je artikelen van mij tegenkomt die net even buiten bovenstaande categorieën vallen. Ik laat mij hierdoor dan ook niet beperken. Toch zal ik even kort beschrijven wat voor soort blogs je kunt verwachten per thema.

Kies je voor zakelijke of particuliere energie als zzp’er?

Als zelfstandige ondernemer heb je de vrijheid om je eigen werk en werktijden in te delen. Wanneer je vanuit huis als zzp’er werkt is het de vraag voor velen of je het beste kunt kiezen voor zakelijke energie of particuliere energie. Je maakt namelijk voor je werk gebruik van onder andere stroom en elektriciteit. Hoewel er genoeg dingen zijn die je zakelijk moet afsluiten als zzp’er, denk bijvoorbeeld aan een zakelijke rekening, zijn de meningen verdeeld wanneer het gaat om energie. Energie vergelijken zzp is de beste oplossing, maar kies je voor zakelijk of particulier? Je leest het in dit artikel.

Aftrek energiekosten zzp

Wanneer je let op óf je energiekosten aftrekbaar zijn, maakt het niet veel uit of je voor een particulier of een zakelijk energiecontract gaat. In beide gevallen kun je een gedeelte van de kosten opgeven bij de Belastingdienst. Werk je voornamelijk vanuit huis dan mag je een deel van de btw van de energiekosten terugvragen. Wat je hierbij exact terugkrijgt hangt van een aantal voorwaarden af; met de zogeheten oppervlakte methode reken je dit gemakkelijk uit. Die rekensom ziet er als volgt uit: kantoorruimte in m2 / totale woonoppervlakte x jaarlijkse energiekosten. Vervolgens reken je daar 21% van en dát is het bedrag wat je terug kunt krijgen. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over deze rekensom.

Controleer je verbruik

Voor de kosten die je terug mag vragen maakt het dus niet veel uit over welk energiecontract je als zzp’er beschikt. Wat wel verschil kan maken, zijn de tarieven en eventuele aantrekkelijke welkomstacties behorende bij een energiecontract. Op voorhand valt niet te zeggen dat particulier altijd goedkoper is dan zakelijk. Dit hangt namelijk van de ontwikkelingen op de energiemarkt af. Het advies is daarom om altijd een goed online vergelijk te maken. Eventueel van zowel particuliere als zakelijke aanbiedingen zodat je zeker weten de beste deal hebt.

 

Bij particulier moet je echter wel letten op wat je verbruikt. Een energiecontract voor particulieren is namelijk gebonden tot een aantal kWh stroom en m3 gas. Kom je boven het maximum met je energieverbruik? Dan krijg je op zakelijk gebied waarschijnlijk meer waar voor je geld.

Beschermende voorwaarden zakelijke energie

Tegenwoordig zijn de voorwaarden omtrent een zakelijk energiecontract voor ZZP net zo gunstig als de voorwaarden van een particulier contract. Wil je bijvoorbeeld je energiecontract eerder opzeggen dan afgesproken omdat je stopt met je bedrijf of omdat je liever kiest voor een andere energieleverancier? Dan moet je bij een zakelijk energiecontract hetzelfde bedrag aan ‘boete’ betalen als bij een particulier contract. De toezichthouder van de energiemarkt, de ACM, verplicht energieleveranciers om dezelfde bedragen voor ZZP boetes aan te houden als voor particulieren. Dus wat de boete betreft hoe je geen keuze meer te maken tussen particuliere of zakelijke energie.

 

Gerelateerde berichten

Aanbevolen

Belangrijkste elementen van een camera lens

Wie professionele foto’s van hoge kwaliteit wilt maken, gebruikt hiervoor de juiste materialen. Denk aan...

Deze Italiaanse plekken zou je moeten bezoeken

Elke zomer trekken er honderdduizenden mensen naar andere Europese landen. Zo zoekt men het...

Een auto nodig? Dit zijn je opties!

Er zijn onwijs veel situaties denkbaar waarin het handig is om een auto tot...

Wespen bestrijden in het wespenseizoen

Ieder kind in Nederland is waarschijnlijk bang voor wespen, of in ieder geval een...

Wat is underlayment?

Bij een verbouwing komt meer kijken dan de meeste mensen op voorhand denken. Daarom...

Waarom geen verhuislift huren in Den Haag?

Als je spieren er al zeer van doen en de stress je naar je...

Categorieën

Comments